Repozotóriumok üzemeltetése

Repozitóriumok kiépítése

A főiskolai dokumentum- és publikációs szervert rendszerint a könyvtár üzemelteti, ami bevált gyakorlat egyes egyetemeken. Sok esetben már túlmutatnak az egyetemek és egyetemi könyvtárak által kínált publikációs szolgáltatások a hallgatói szakdolgozatok, illetve a disszertációk szolgáltatásán.

A repozitóriumok üzemeltetése az egyetemi hozzátartozók számára professzionális és teljes szolgáltatást nyújt, amely tartalmazza a technikai infrastruktúrát, a szerzők gondozását és a termékmarketinget.

A repozitóriumok napjainkban adott egyetem tudományos tevékenységének bemutatását szolgálják. Ez egy olyan szempont, ami az egyetemek közötti konkurenciát látva egyre fontosabb jelentőséggel bír.

Azon könyvtárak számára, akik még nem üzemeltetnek repozitóriumot vagy egyetemi dokumentumszervert, de ezt tervezik, felmerülnek a kérdések: hogyan kell egy ilyen szolgáltatást kiépíteni, milyen munkával jár, milyen legyen a szoftver stb. Valójában nagyon gyorsan és könnyen megvalósítható a repozitórium beüzemeltetése, általában elegendő eg hagyományos szerver és egy nyílt forráskódú szoftver.

Több információ a repozitóriumok megalapításáról

 

Szövegek begyűjtése

A repozitóriumokba kerülő dokumentumok begyűjtése a legtöbb intézményben sok munkával jár. Ez ahhoz vezet, hogy elég sok repozitórium létezik, de ezek viszonylag kevés dokumentumot vagy leginkább szakdolgozatokat tartalmaznak.

Mit lehet tenni, hogy a repozitóriumokat dokumentumokkal feltöltsük és az intézmények is elismerjék működésüket?

 

Jogi kérdések

A repozitóriumok üzemeltetésénél figyelembe kell venni néhány jogi szempontot. Minden esetben tisztázni kell, jogilag tisztázott-e a dokumentum tárolása és szolgáltatása, hogyan lehet a tartalmakat licenccel ellátnimilyen felelőséggel jár a repozitórium üzemeltetése.

 

Repozitóriumok minőségi követelményei – a DINI-tanúsítvány

DINI-szabvány lehetővé teszi a dokumentum- és publikációs szerver minőségellenőrzését.

 

Repozitóriumok hálózatba foglalása

Sok repozitórium össze van kötve egymással, ezáltal nem egyesével kell a repozitóriumokban keresni, hanem portálokon keresztül, amelyek egyszerre keresnek az összes repozitóriumban. Számos projekt létezik, amelyek azon dolgoznak, hogy minél több repozitórium hálozat tagjává váljon. Több információ...