Finanszírozási modellek

Noha az open access publikációk a felhasználók számára ingyenesen elérhetőek, az előállításuk, akárcsak a hagyományos megjelentetésű folyóiratok esetében, komoly költséget jelent. Míg a hagyományos folyóiratoknál ezek a költségek a végfelhasználókat, tehát az olvasókat terhelik (akár a könyvtáron keresztül), addig az open access folyóiratok esetén az ingyenes hozzáférés szellemében erre nincs mód. A kiadók éppen ezért az előállítás költségeit részben vagy egészben a szerzőkre terhelhetik.

Kialakuló trend, hogy az előfizetési díjak kifizetése helyett a szerzők támogatását helyezik előtérbe a kutatásfinanszírozó testületek. A vizsgálatok szerint, ha az előfizetések finanszírozása helyett a szerzők open access publikálására költenék a forrásokat, akkor közel ugyanakkora költségbe kerülne a publikálás támogatása, de ily módon a publikációk láthatósága jelentősen nő.

Vannak azonban olyan kiadók (például a felsőoktatási intézmények között találunk ilyeneket) akik nem kérnek díjat a szerzőktől, sőt a folyóirat munkatársai gyakran az előállítási folyamatokat önkéntes munka keretében végzik, illetve az intézményi erőforrásokra támaszkodnak. Ezt a modellt nevezik platina vagy gyémánt modellnek.