Nyílt hozzáférésű adatrepozitóriumok

Az adatok nyílt hozzáférésének támogatása a széleskörű kutatás miatt megfelelő infrastruktúrát kíván meg. A nyíltan hozzáférhető kutatói  adatok és adathalmazok kezelésének, hozzáférhetőségének és újra felhasználhatóságának kérdését, metaadatokkal  és DOI azonosítóval való ellátását egyre több adat repozitórium biztosítja. A megfelelő adatcentrumok kiépítéséért támogatási intézetek, egyetemek és nyilvános kutatási intézetek felelősek, illetve illetékesek. A felelősségi körükbe tartozik a megfelelő adatok és információk kiválasztására, hozzáférésére és használatára vonatkozó irányelvek (Policies) megfogalmazása.
Ezek az adat repozitóriumok álalános vagy akár témaspecifikus adatok hosszú idejű tárolására alkalmasak.

Magyarországi adatrepozitóriumok:

TÁRKI

A TÁRKI Adatbankot a non-profit TÁRKI Alapítvány működteti. Az elmúlt két évtizedben több, mint 800 másodelemzésre kész, kutatási adatbázist archíváltak.
A TÁRKI Adatbank megalakulásától kezdve hangsúlyt helyezett arra, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a jelentősebb társadalomtudományi adatbankokkal. Jelenleg három nemzetközi adatszervezetnek a tagjai: az IFDO-nak (International Federation of Data Organizations) és a CESSDA-nak (Council of European Social Science Data Archives), és az ICPSR-nak, mely szervezetek tagjai közötti ingyenes adatcsere-szolgáltatás lehetővé teszi a külföldi adatbankokban tárolt kutatásokhoz való hozzáférést.

MTA Kutatási Dokumentációs Központ
A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Centrum Kutatási Dokumentációs Központja tájékoztatást nyújt a központban végzett kutatásokról (Jogtudományi Intézet, Kisebbségkutató Intézet, Politikatudományi Intézet, Szociológiai Intézet)) és azokhoz való hozzáférést biztosít. A Kutatási Dokumentációs Központ (RDC) metaadata és számos dokumentuma minden látogató számára elérhető. A külső kutatók hozzáférést kérhetnek a korlátozott gyűjteményekhez.

OpenBioMaps

Az openbiomaps projekt céljai egyrészt egy nyílt és ingyenes biológiai adatbázis szolgáltatás fenntartása, másrészt biológia adatgyűjtő és kezelő szoftverek fejlesztése. Az openbiomaps adatbázis kezelő felületek szabadon elérhető tudományos és természetvédelmi célú biológiai adatbázisok számára biztosítanak megbízható hátteret ami az egyedi igényekre szabható eszközkészletével megkönnyítik az adatok elérését és kezelését.

Általános Adatrepozitóriumok:

Online digitális tárhely, ahol a kutatók szabadon feltölthetnek tartalmat meg tudják őrizni és megosztani kutatási eredményeiket, többek között számokat, adatkészleteket, képeket és videókat is Szabad hozzáférést biztosít bárki számára a  nyílt adatok elvének betartása mellett.

Az OpenAIRE és a CERN által létrehozott nyílt hozzáférésű repozitórium  lehetővé teszi a kutatók számára, hogy bármelyik témakörben 50 GB-ig terjedő fájlokat töltsön fel. Ezen repozitórium lehetővé teszi mind a publikációk mind az adatok tárolását valamint eszközt is felajánl ezek összekapcsolásához. A Zenodo minden nyilvánosan elérhető feltöltést ellát egy digitális objektum azonosítóval (DOI)  így ezek az adatok könnyen és egyedileg idézhető. 2017. május 30-a óta pedig a DOI verziószámozási szolgáltatást is felkínál, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy frissítsék a rekordok fájljait, miután nyilvánosságra hozták őket. Így a  kutatók könnyedén hivatkozhatnak egy adott rekord különféle verzióira, vagy egy felső szintű DOI-n keresztül  hivatkoznak egy rekord összes verziójára.

A 2008-ban indított és a Simmons College könyvtári és információs tudományok posztgraduális iskolája által szervezett Open Access Directory egy olyan wiki, amely linkeket tartalmaz a több mint 50 nyitott adattárhoz kapcsolódó linkekről a régészet, a biológia, a kémia, a környezettudományok, a geológia, a geotenciák És a térinformatikai adatok, a tengeri tudományok, az orvostudomány és a fizika, valamint a multidiszciplináris nyílt adattárak.

A Dataverse egy nyílt forráskódú webes alkalmazás, amely a kutatási adatok megosztására, megőrzésére, hivatkozására, feltárására és elemzésére szolgál. Lehetővé teszi az adatok elérhetővé tételét mások számára is. A kutatók, az adatszerzők, a kiadók, az adatforgalmazók és a kapcsolt intézmények mind tudományos elismertséget és webes megjelenést szerezhetnek.

Téma specifikus adatrepozitóriumok:

Angol nyelvű adat repozitóriumok listája az OAD, melyet  a Simmons Főiskolai Könyvtár és Informatikai Iskola házigazdája felügyeli egy független szerkesztőség segítségével.

PLOS által létrehozott repozitóriumi lista, amelyek megbízhatóak  és elismertek a saját tudományos közösségükben.

Scientific Data által javasolt tárolók listája. A listán szereplő repozitóriumokat a tudományos adatok alapján értékelték annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek az adatokhoz való hozzáférés, a megőrzés és a stabilitás követelményeinek.

Open Science Framework azaz a Nyílt Tudományos Keretrendszer egy olyan tudományos közösség, amely összekapcsolja a teljes kutatási ciklust