Predátor folyóiratok

A nyílt hozzáférés kapcsán fontos problémaként merül fel az úgynevezett predátor vagy más néven parazita folyóiratok kérdése. Az open access megjelenésével egy időben bukkantak fel olyan folyóiratok, melyek kizárólag anyagi haszon érdekében keresik fel a kutatókat, és tudományos háttér nélkül működtetik folyóirataikat, kihasználva a kutatók tudományos teljesítménykényszerét.

Ha egy kutató predátor folyóiratban jelenteti meg cikkét, meg van a veszélye annak, hogy azt a cikket nem tudja majd komoly tudományos folyóiratban újra publikálni. Tudományos munkásságára sem vet jó fényt, ha olyan folyóiratban publikál, ahol a tudományos szakmai háttér hiányzik, ezért célszerű alaposan megvizsgálni a folyóiratot még a cikk megjelenése előtt.

Számos ismérv segíthet eldönteni, hogy az adott folyóirat vajon predátor folyóirat-e. Dönteni igen nehéz, mert néhány ismérv jellemző lehet hiteles open access folyóiratokra is. Ha felmerül a legkisebb gyanú, hogy a folyóirat predátor, célszerű segítséget kérni, vagy tartózkodni a publikálástól.

Predátor folyóiratok jellemzői:

A komoly tudományos folyóiratok jellemzői:

Hol ellenőrizzünk?

Sherpa/Romeo

Ellenőrizhetjük, hogy a kiadó tagja-e a Open Access Scholarly Publishers Association-nek.

Cope

Folyóirat honlapja

Folyóirat honlapja Alaposan tanulmányozzuk az adott folyóirat saját honlapját. Gyanús jelek: gépelési, helyesírási hibák hétköznapi, kereskedelmi reklámok nem működő linkek az első oldalon villogó Impakt Faktor feltüntetése név szerint meg nem nevett tisztségviselők (pl. editor) kapcsolatfelvételnél csak e-mail-es elérés feltüntetése (tényleges székhely, telefonszám hiánya) Léteznek továbbá: Kiadó nélküli, egyedi parazita folyóiratok Eltérített folyóiratok Egy valós tudományos folyóirat nevét felhasználva egy honlapot generálnak, és így próbálják megtéveszteni a kutatókat. Ez gyakran olyan folyóiratokkal fordul elő, melyeknek nincs online változata és sokszor honlapja sem. Félrevezető hivatkozási adatokat szolgáltató cégek Hamis metrikákat mutató oldalak

OASPA

Ellenőrizhetjük, hogy a kiadó tagja-e a Open Access Scholarly Publishers Association-nek.

MTMT

Ellenőrizhetjük az MTMT folyóirat-adatbázisát.

Scimago Journal & Country Rank

Ellenőrizhetjük a folyóirat minőségét a Scimago Journal & Country Rank oldalon.

Web of Science

Ellenőrizhetjük a folyóirat minőségét a Thomson Reuters oldalán. Itt ellenőrizhetjük, hogy a folyóirat valóban rendelkezik-e Impakt Faktorral.

DOAJ

Ellenőrizhetjük, hogy az open access folyóirat szerepel-e a Directory of Open Access Journals oldalán.