Kutatási adatkezelési terv

Adatmenedzsment terv (Data Management Plan-DMP)

Az adatkezelési terv egyszerű, 1-2 oldalas összefoglaló, amely leírást ad arról, hogy a kutatás során gyűjtött adatokat hogyan kell kezelni.

A következő kérdésekkel kell foglalkoznia:

  1. ki hozza létre és milyen típusú adatok keletkeznek a kutatás során
  2. hogyan tárolják ezeket az adatokat, ki és milyen módon férhet hozzájuk
  3. a projekt után ki férhet hozzá az adatokhoz, milyen jogokkal és meddig

Ezeken felül természetesen további elemekkel is kiegészíthető az adatmenedzsment terv, ilyen például a biztonság és a fenntarthatóság kérdése. Továbbá fontos lehet az adatok minőségének leírása. Egyre több finanszírozó kéri a kutatókat, hogy támogatási kérelmük részeként nyújtsanak be adatkezelési tervet. 

Fontos szem előtt tartani, hogy az adatmenedzsment terv egy folyamatosan változó, a kutatási szakaszokhoz alkalmazkodó vagyis „élő” dokumentum. Általában az első verziót a kutatás első 6 hónapjában kell elkészíteni, és folyamatosan frissíteni, ha kutatás közben jelentős változás történik. 

Segédletek, sablonok adatmenedzsment terv készítéséhez

A Digital Curation Centre által létrehozott platform, amely lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók adatmenedzsment terveket készítsenek. Létrehozhatunk saját személyre szabott tervet, továbbá lehetőségünk van arra is, hogy több egyetem és kutatást finanszírozó szervezet előre elkészített sablon kérdéseit használjuk.

Az OpenAIRE és az EUDAT közös fejlesztése, adatmenedzsment terv kollaboratív megírására alkalmas szoftver.