Open access: szabad hozzáférés a tudományos eredményekhez

Bilicsi Erika nyitott előadásai a Pesti Bölcsész Akadémián.

A tudományos folyóirat-kiadásban elterjedt ún. open acces (nyílt hozzáférés) közlési forma célja, hogy a kutatási eredményekhez bárki minél hamarabb, díjfizetés nélkül hozzáférjen, ezáltal a befektetett pénz és munka a lehető legnagyobb mértékben hasznosulhasson. A kutatásfinanszírozók is felismerték e közlési forma előnyeit, ezért többségük kötelezi a szerzőket kutatási eredményeik nyílt hozzáférésű publikálására. A kurzus keretében áttekintjük a tudományos kommunikáció történetét, az open access publikációs modell kialakulásának okait és megvalósításának két fő típusát: az ún. arany utat, mely szerint a kiadónál megjelenő közlemény azonnal nyílt hozzáférésű, illetve az ún. zöld utat, mely szerint a szerzők helyezik el közleményeiket hozzáférési korlátozás nélküli online digitális gyűjteményekben. Bemutatjuk az open access publikálás jelenlegi trendjeit és elterjedésének különbségeit az egyes tudományterületek között, valamint betekintést nyújtunk a tudományos munkásság értékelésének módszereibe is. Célunk, hogy megismertessük a hallgatóságot az open access publikálásra vonatkozó szabályokkal, valamint azokkal a repozitóriumokkal, keresőszolgáltatásokkal és kutatási technikákkal, melyek birtokában hozzájuthatnak az online szakirodalomhoz.

 

I. 2019. január 7., hétfő 18:00
Változó tudományos kommunikáció

Áttekintjük a tudományos kommunikáció fejlődését az ókori beszédektől a modern folyóirat-kiadásig, majd a nyílt hozzáférésű (open access) publikálás kialakulásának okait és történetét.

II.  2019. január 14., hétfő 18:00
Nyílt hozzáférés a gyakorlatban

A nyílt hozzáférés megvalósítása: open access kiadók, folyóiratok, könyvek és repozitóriumok. A kutatókra háruló kötelezettségek. Az open access publikálás költségei és finanszírozási forrásai.

III. 2019. január 21., hétfő 18:00
A tudományos eredmények mérése

Hogyan mérik a kutatók eredményességét? Folyóiratok rangsorolása, impakt faktor, idézettség versus open access publikálás. Milyen mandátumok befolyásolják a kutatók publikációs szokásait?

IV. 2019. január 28., hétfő 18:00
Információáradat

Az interneten egyre nehezebb a megfelelő információt megtalálni, kiválasztani. Olyan interdiszciplináris és szakterületi gyűjteményeket, keresőszolgáltatásokat mutatunk be, amelyek a legfrissebb szakirodalom mellett történeti dokumentumokat is tartalmaznak.

Az előadások helyszíne: 

Pesti Bölcsész Akadémia
Budapest
Múzeum krt. 4-6. Ifjúsági épület, III. emelet
1088
A kurzus részletes leírását megtekintheti itt:

Facebook esemény

dátum

2019 jan 07 - 28
Lejárt!

időpont

All Day

kategória

időpont

The event is finished.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük