Szakmai bírálat

Peer review

A tudmányos folyóiratok a megjelenésre beküldött cikkeket szakmai bírálatnak vetik alá, amely során a kéziratot elismert kutatók bírálata alapján publikálásra érdmesnek ítélnek (Peer Review).

A szakmai bírálat hagyományos eljárását sok kritika éri (pl. az eljárás lassúsága, a szubjektivitás és a szakértő elfogultsága miatt), és új vagy kiegészítő szakértői eljárásokat dolgoznak ki. A kettős vak eljárás során a szerzők és szakértők nem ismerik egymás identitását.

Az open access lehetővé teszi a tudományos információk azonnali és teljes körű hozzáférését, így lehetőség van arra, hogy a kéziratokat jelentőségük és eredményességük alapján egy tudományos közösség nyilvánosan megvitassa (pl. Open Peer Review, Collaborate Peer Review , Publons).

Az Atmospheric Chemistry and Physics Open-Access-folyóirat és a European Geosciences Union OA folyóiratai az interaktív kétszintes publikációs folyamatot a szerkesztők nemzetközi hálózatára építik:

A megjelenésre érdemes publikációt az első minőségellenőrzési fázisban a folyóirat online-vitafórumán vitadokumentumként tárgyalják meg. A tudományos közösség, más érdeklődők és más szerzők véleményezése a vitafórumon nyilvános, miközben a szakmai bírálók anonimak maradnak.

A cikk átdolgozásának második szintjén újabb ellenőrzésre kerül sor: a kéziratok több ellenőrzési fázison is átesnek, míg a végleges változatot a folyóirat átveszi.

Az első szint vitaanyagát és a véleményezéseket függetlenül attól, hogy végül elfogadták-e a kéziratot, hosszú távon archiválják az online-vitafórumokon. A nyilvánosság előtt bírált kéziratok a tudományos közösség számára időben rendelkezésre állnak, ezáltal a hibák vagy tisztességtelen tartalmak gyorsabban felfedezhetők. Ez az eljárás ahhoz vezet, hogy a szerzők a legnagyobb gondoskodással készítik elő és adják be kézirataikat. Így tehermentesítik a szerkesztőket, és folyóiratokban csökken az elutasított cikkek aránya.