OA Kötelezettség

Számos kutatásfinanszírozó előírja, hogy a támogatott kutatás eredményeit open access publikálás formájában kell megjelentetni. A kutatók intézménye is előírhatja, hogy az intézményben végzett kutatások eredményeit nyíltan hozzáférhetővé kell tenni, és ehhez konkrét időintervallumot is megszabhatnak. Meg kell bizonyosodni arról, hogy az open access melyik útjával (arany, zöld) teljesíthető az elvárás. Az open access zöld útja esetén a kéziratok repozitóriumi elhelyezése nem kerül pénzbe, de az arany utas publikálás költségeit be kell kalkulálni a kutatás költségvetésébe, vagy megfelelő finanszírozást kell hozzá keresni.

Kötelező OA publikálást előíró kutatásfinanszírozó:

NKFIH – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatalt (NKFI Hivatal) a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (KFItv.) alapján alakult meg 2015. január 1-jei hatállyal. Azzal a céllal, hogy „létrehozza a hazai kutatás-fejlesztés és innováció kormányzati koordinációjának és kiszámítható finanszírozásának stabil intézményi rendszerét, amely végrehajtja a rendelkezésre álló források hatékony és átlátható felhasználását”.  A hivatal a Science Europe Position Statement: Principles on the Transition to Open Access to Research Publications irányelveit követi a nyílt hozzáférés tekintetében.  

HORIZON2020

Horizon 2020 in Brief dokumentum előírja, hogy a finanszírozott projektek eredményeit nyíltan hozzáférhető módon kell megjelentetni.  Ez garantálja azt, hogy az EU adófizetői által finanszírozott kutatási eredmények mindenki számára ingyenesen elérhetőek legyenek. A nyílt hozzáférésre vonatkozó előírás mind az arany, mind a zöld út által biztosítható, sőt esetleg még a hibrid megoldás is alkalmas ennek teljesítésére.

Forrás: https://www.openaire.eu/edocman?id=861&task=document.viewdoc

További információk:

Modellek

Finanszírozás