Stratégiák sokasága az open accessért

Open Access Startégiák

Az elmúlt több, mint húsz év munkája az open access felé rendkívül felgyorsította az eseményeket. Az intézmények nem követnek közös stratégiát, valamint a finanszírozásra is különböző lehetőségeket kínálnak. És ez így is van jól.

A tíz campusos Kaliforniai Egyetem (UC) meglehetősen elkötelezett a tudomány iránt. A jelenlegi előfizetéses folyóirat-modell – amely megfizethetetlen összegeket ró ki az intézményekre, hogy ezek a tudományos folyóiratok hozzáférhetőek legyenek, – akadályokat állít az open accesst pártolók munkájában.

Az alábbi blogbejegyzésben részleteiben olvashatunk arról, hogy miért van szükség az intézmények eltérő stratégiai és finanszírozási modelljeire. A szerzők a Kaliforniai Egyetem széleskörű open access politikáit mutatják be, valamint szót ejtenek néhány lehetséges további intézkedésről, amelyek hasznosak lehetnek a karok, illetve a szerzői közösségek számára.

A cikk az alábbi linken érhető el:
http://blogs.lse.ac.uk/impactofsocialsciences/2018/07/23/a-variety-of-strategies-and-funding-approaches-are-required-to-accelerate-the-transition-to-open-access-but-in-all-authors-are-key/


Megosztás