Az Unpaywall eddigi eredményei

Unpaywall

Heather Piwowar, Jason Priem és Cristhian Parra egy hotelszobában töltött éjszakai, úgynevezett hackathon alkalmával alapozták meg a nagysikerű adatbázist. Az eredeti céljuk tulajdonképpen az volt, hogy megmutassák az akadémikusoknak, hogy a publikációik javarésze az interneten alapvetően ingyenesen elérhető, hiába küzdenek ez ellen.

Amennyiben az Unpaywall szolgáltatás neve nem cseng ismerősen: az Unpaywall egy nyílt adatbázis, ahol több, mint 20 millió tudományos publikáció érhető el. Olyan Open Access tartalmat gyűjt, melyeket más oldalak már legálisan archiváltak. Céljuk, hogy ezek rajtuk keresztül egyszerűen megtalálhatók és újrafelhasználhatók legyenek. A szolgáltatás 2016-ban indult el, azóta a tudományos társadalom egyik leggyakrabban használt eszközévé vált.

Az Unpaywall még a legnevesebb kiadók szerint is egy hasznos dolog, az Elsevier képviselői idén nyilvánosságra hozták, hogy nem zárkóznak el az Unpaywall Scopusba való integrálásától sem. Több kutató is úgy vélekedik, hogy a szolgáltatás közelebb hozza az igazi nyílt kutatói infrastrukturát, a teljes Open Accesst.

Az adatbázis DOI alapján találja meg a kívánt publikációt, 50 000 kölönböző folyóiratban és repozitóriumban. 2017-ben a Clarivate Analytics által üzemeltetett Web Of Science is beintegrálta adatbázisába, továbbá számos cég, köztük az Elsevier is már előfizetett az Unpaywallra, ami hetente frissül.

Még több információ a szolgáltatás sikereiről a Nature cikkében: https://www.nature.com/articles/d41586-018-05968-3

Valamint az adatbázis hivatalos elérhetősége:
https://unpaywall.org/

Megosztás