Folyóiratok open access irányelvei egy helyen? Bővítsük együtt a TRANSPOSE-t!

A legértékesebb információforrások a szerkesztőbizottságok tagjai, viszont bárki hozzájárulhat az adatbázis bővítéséhez.

A Scholarly Kitchen gyakran oszt meg tartalmat a technológiai, közösségi és politikai trendekről, melyek hatást gyakorolhatnak a tudományos könyv- és folyóiratkiadás iparágára, és a kutatói társadalomra, akiket az iparág alapvetően szolgál. Alkalmanként negatív jóslatokkal találkozhatunk, gyakori téma a változások káros hatása a kutatókra. Bár az open access egyes képviselői szerint nem az új folyamatok okoznak károkat, a hiba inkább a tisztázatlan szabályozásokban rejlik.

A TRANSPOSE egy alulról szerveződő kezdeményezés, melynek célja egy olyan adatbázis kiépítése, ahol egyszerűen tájékozódhatunk a folyóiratok irányelveiről három területre kiterjedően: open peer review, társlektorálás (co-reviewing) és a preprintekre vonatkozó szabályok részletei. A TRANSPOSE célja az új gyakorlatok támogatása, miközben növeli a tudatosságot a szerzők, szerkesztők és a döntéshozók között. Ugyanakkor arra törekszenek, hogy olyan forrásokat biztosítsanak a folyóiratok számára, melyek segítségével egyértelműen meghatározhatják a politikájukat és meg tudják osztani azt a megfelelő közönséggel. Mindenkit biztatnak a hozzájárulásra, különösen a folyóiratok és a kiadók megerősítésére van szükségük.

Tegyük fel, hogy egy kutató nyilvánossá szeretné tenni a cikke kéziratát – pre-printjét – az interneten. Egyes tudományterületeken a pre-printek újdonságnak számítanak, a folyóiratok pedig nem egységesen állnak hozzá a pre-printek elfogadásához. A szerző tehát kénytelen minden folyóirat szabályzatának egyesével utánajárni, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a kézirat nyilvánosságra hozása nem sodorja veszélybe a cikk elfogadását. Szerencsére a SHERPA/RoMEO adatbázisában a kézirat archiválására rengeteg hasznos információt találhatunk, viszont számos kérdésre nem kapunk választ. Például: Milyen pre-print szervereket enged a folyóirat használni? Milyen licensz alatt tehető közzé az adott kézirat? Mely verziók tehetők közzé anélkül, hogy az veszélybe sodorná az publikációs folyamatot? A pre-print blogon vagy egyéb médiában való szerepeltetése ellenkezik-e a folyóirat embargószabályozásával?

A megosztott, átláthatatlan folyóirat politikák miatt a szerzők számára körülményes olyan kiadót találni, ami megfelel az igényeiknek, ráadásul a munkában való előrehaladást is akadályozzák.

És ha ez még nem lenne elég, a folyóiratok irányelvei nem csak tartalmukban térnek el egymástól, de a weboldalon való elhelyezkedésükben sincs egység. Néha a szerzői útmutatóban találjuk meg a leírást, máskor teljesen indokolatlan menüpontban helyezik el, vagy legrosszabb esetben sehol, egy-egy információra csak véletlenül bukkanunk rá az oldal különböző pontjain.

A helyzet csak komplikáltabbá válik, ha a szerző a folyóirat által alkalmazott gyakorlatok alapján szeretne választani, hiszen erre nincs adatbázis. A szakmai bírálat módszere alapján nem tudunk választani, hacsak a folyóirat nem áll kapcsolatban a Publons-szal.

Tagadhatatlan, hogy szükség van a változásra. A szerkesztőbizottságok és a kiadók munkatársai számára jó döntés lehet összehasonlítani az alkalmazott politikájukat a versenytársaikéval, nem csak a kutatói közösség támogatása céljából, hanem a versenyben maradásért is. Természetesen az elfoglalt szerkesztőség számára nem az első a listán a pre-printek és a lektorálás szabályainak tisztázása, viszont egy kézreeső forrás nagyban csökkentené a terheiket.

Segítsen Ön is!

A TRANSPOSE a Google Űrlapokon keresztül teszi lehetővé a hozzájárulást, a beküldött információk pedig egy Google Táblázatban kerülnek megőrzésre. Ezzel biztosítják az adatbázis kiépítésének közösségi hangulatát, úgynevezett crowdscourcing módszerrel. Folyóiratonként 5 és 15 perc közötti időráfordítással kell számolnunk. A kezdeményezés képviselői igyekeztek a lehető legegyszerűbbé tenni a részvételt. Az információk hitelességét a TRANSPOSE csapata folyamatosan monitorozza és szükség esetén javítja.

Az adatbázisban szereplő folyóiratok megtekintéséért kattintson ide.

A legértékesebb információforrások természetesen maguk a szerkesztőbizottságok tagjai. Tapasztalataiknak köszönhetően olyan valós és alátámasztott információkkal tudnak szolgálni, melyeket a TRANSPOSE csapata szívesen prezentálna kiemelt adatként. Az Űrlap alján lehet jelezni, ha egy folyóirat képviselőjeként küldünk be leírásokat.

Forrás: Scholarly Kitchen

Megosztás