Egyértelmű a nemzetközi összefogás az Open Accessért

“A nyílt hozzáférés mindannyiunk felelőssége” – hangzott el a 14. alkalommal megrendezett Berlini Open Access Konferencián.

A Max Planck Digital Library által szervezett Berlini Open Access konferenciát idén tizennegyedjére szervezték meg december 3-án és 4-én. A kétnapos esemény résztvevőit a Max Planck Society látta vendégül az Open Access Initiative 2020 felkérésére. Az összejövetel célja az volt, hogy a résztvevő 37 ország 170 képviselője megoszthassa egymással, hogy kutatói szervezeteik és a könyvtáraik mire jutottak a tudományos kiadókkal történő tárgyalásokat illetően az utóbbi időben. Sikerül a tudományos kiadói iparágat nyíltan hozzáférhetővé alakítani? Az eseményen nem csak a kutatói társadalom képviselői jelentek meg, hanem szép számmal jöttek finanszírozói, könyvtári és állami szervektől is, illetve más esernyő-felépítésű egyesületektől, sokan közülük vezető beosztásból. A Max Planck Society elnöke, Martin Stratmann megalapozta a rendezvény hangulatát, amikor köszöntő beszédében elmondta:

– A nyílt hozzáférés mindannyiunk felelőssége.

A konferencia világossá tette az erős egyetértést a különböző nemzetközi közösségek között: Annak érdekében, hogy az előfizetéses rendszereket nyílt hozzáférésű üzleti modellek váltsák fel, még több erőfeszítésre van szükség. Kiemelt szerepet kaptak az előadásokban a transzformatív módszerek (pl. olvasni és közzétenni), amelyek talán a legéletképesebb módszereknek tekinthetők a nyílt hozzáférésre való átállásban. Japán, az USA és Dél-Afrika nyilatkozatából világossá vált, hogy az open access befogadására való felkészültség már Európára is kiterjedt, egyre több országban válik népszerűvé.

Az eseményre természetesen a legnagyobb tudományos kiadók képviselői is hivatalosak voltak. Az Elsevier, a John Wiley & Sons és a Springer Nature küldöttei számára egyértelmű volt az üzenet. A globális kutatói közösség elkötelezett az azonnali nyílt hozzáférés mellett, a szerzői jogaik megőrzése mellett, melyek érdekében az átállás idejére hajlandók ideiglenes, átmeneti szerződésekről tárgyalni, amelyek kizárják az intézmények költségeinek növekedését. A kiadókat arra szólították fel, hogy ezen elvek szerint haladjanak az azonnali nyílt hozzáférés felé.

A kétnapos eseményen nyilvánvalóvá vált az OA2020, a PlanS és a francia kezdeményezés, a Jussieu Call által képviselt közös cél, miszerint a nyílt hozzáférés a tudományos kommunikáció rendszerében elengedhetetlen.

Forrás

Megosztás