Nyílt kormányzati adatok az Amerikai Egyesült Államokban

Az USA óriási lépést tett a nyílt adatok kérdésében. De vajon mit hoz a változás?

Január 14-én az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump aláírta az Open Government Data Act-et, vagyis a nyílt kormányzati adatokra vonatkozó rendelkezést. A törvény értelmében a szövetségi állam köteles a kormány adatait a nyilvánosság számára digitálisan és ingyenesen elérhetővé tenni olyan módon, amely nem lehetetleníti el azok újrafelhasználását sem. Fontos, hogy a nyílt kormányzati adatok nem dokumentumként szerepelnek majd az online térben, hanem gépek által feldolgozható adatokként. Az adatkezelésért vezető adatkezelők felelnek majd, az adatkezelés módszereinek kidolgozása pedig a Vezető Adatkezelői Tanács (Chief Data Officer Council) feladata lesz.

A rendelkezés Obama 2013-as indítványán alapul. A törvény alapvető felvetése szerint tehát a kormányzati adatok nyilvánosak, bányászhatók és nyílt licensszel rendelkeznek. Az országban tevékenykedő, nyílt adatokat képviselő szervezetek is támogatják a döntést. Az USA ezzel a lépéssel világvezető kíván maradni a nyílt kormányzást illetően, és a változtatással az átláthatóságot hivatott fejleszteni. Az adatokat továbbra is a data.gov internetes portálon gyűjtik majd az amerikaiak, viszont a törvény hatályba lépésével nem tölthetők fel nyers fájlok, csak megfelelő módon átlátható, nyitott formátumú, licensszel ellátott, bányászható információk. Ezáltal az adatok ellenőrizhetők, visszakövethetők, szabályosak és rendszeresen frissíthetők az oldalon. Természetesen a nyílt adatok hadi titkokat, és szenzitív jellegű személyes információkat nem tartalmaznak majd.

A kormányzati igények és a nyílt adatokat képviselő szervezetek törekvéseinek összehangolásával erősödik a pontosság és a hatékonyság is az országban.

További részletekért tekintse meg az alábbi videót:

Megosztás