Smits búcsúzik: új megbízott kerestetik a Plan S élére

Lejárt Robert-Jan Smits egyéves mandátuma, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatója keresi méltó utódját.

Smits egy évig lehetett az Európai Bizottság nyílt hozzáférésért felelős megbízottja, a helyét egyelőre Robert Kiely (nyílt kutatásért felelős vezető, Wellcome Trust) veszi át, amíg meg nem találják az új koordinátort a Plan S open access kezdeményezés élére.

Smits úgy nyilatkozott, hogy egy szenvedélyes európait várnak a pozíció betöltésére, jelenleg ketten versenyeznek a posztért, neveket nem említett. A végső döntés a Plan S vezetőségének kezében van.

A tudomány legradikálisabb kezdeményezése tavaly robbant be a köztudatba. A nemzeti kutatásfinanszírozókat képviselő Plan S előírja, hogy 2020-ig minden közpénzből létrejött kutatási eredményhez biztosítani kell az ingyenes hozzáférést a megjelenéstől kezdődően. A kezdeményezéshez a Wellcome Trust és a Bill&Melinda Gates Foundation is hamar csatlakozott.

A Plan S reményeink szerint katalizálni fogja a nyílt hozzáférésű publikálást, amely jellemzően lassan fejlődik. Az eredeti felhívás óriási médiavisszhangot váltott ki, egyeseket megdöbbentett, míg másokat fellelkesített. A 10 pontos kezdeményezésre 600 intézménytől érkezett visszajelzés, az ügy előrehaladásáért folyamatosan tárgyalnak az illetékesek. Néhány hónapon belül a képviselők prezentálják az indítvány frissített változatát. Természetesen a változások elkerülhetetlenek. A 10 pont érdemben nem változik, viszont részleteiben és a megvalósítást illetően születtek új ötletek az eredeti felhíváshoz képest. Smits külön kiemelte a repozitóriumok esetében szükséges rugalmasságot, ami hiányzott az első vázlatból.

Mi a kiadók álláspontja?

Smits nem számított arra, hogy a Plan S ilyen sok emberhez jut el, ennyi vitát generál és ilyen sokáig elhúzódik a tisztázása. – A tudománynak pont erre volt szüksége, hogy megtörje a jeget. – fogalmazott.

A kiadók nem repesnek az örömtől a Plan S megjelenése kapcsán. Az Elsevier szerint kulcsfontosságú, hogy a kutatók maguk dönthessék el, hol szeretnék megjelentetni az eredményeiket, a Plan S irányelvei szerint viszont sok nívós folyóirat nem lesz alkalmas erre. Az American Association for the Advancement of Science (AAAS) pedig a peer review minősége, és a disszemináció miatt aggódik.

A Science|Business cikke szerint Európa tudományos erőművei, Svájc és Németország még nem csatlakozott a kezdeményezéshez. Azonban minél többen lépnek be, annál valószínűbb, hogy a kiadók engedni fognak és inkább megváltozatják a publikációs modelljeiket – vélekedik Smits. Természetesen hivatalosan is tárgyaltak a kereskedelmi kiadókkal, szó volt úgynevezett transzformatív megállapodásokról, viszont a cégek ezeket elutasították.

A véleménykülönbségek ellenére nincs ellenségeskedés a két oldal között. A tárgyalások civilizáltan és nyugodt keretek között zajlottak, az egyetértés csupán a célok különbözősége miatt nem jött még létre.

A csúcson kell abbahagyni

Robert-Jan Smits karrierjének következő állomásaként az Eindhoveni Egyetem vezetője lesz. – Ideje továbblépni. – mondta a Science|Businessnek adott interjújában. – Megtisztelő volt számomra az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatójaként dolgozni, és elindítani a Plan S-t.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés lesz látni az általa vezetett egyetemet, ahogy az folyóirat előfizetésekre költ, a következőt felelte.

– Figyelemmel fogom kísérni a Plan S fejlődését, viszont az egyetem vezetőjeként más feladatokra kell koncentrálnom. Az új megbízatásom szerint az egyetemi stratégiai terveket kell menedzselnem.

Ugyanakkor Smits örömmel vette tudomásul az Eindhoveni Egyetem open access politikáját.

A Brüsszelben eltöltött 28 év után bizakodva vág bele élete új fejezetébe.

– Édesapám szerint mindig a csúcson kell abbahagyni. – tette hozzá.

Forrás: Science|Business

Megosztás