Ajánlások és szabályzások

Az adatok nyílt hozzáférését EU-s törvények is szabályozzák, amelyek szerint az EU-országok adattermésére – függetlenül attól, hogy rendelkezik-e szerzői jogvédelemmel vagy nem –ún. sui generis (hagyományos oltalmi formák közé nem beilleszthető) szerzői jogi védelmet határoz meg, ezért ezek az adatok (legalábbis az EU-országokban) nem használhatók a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül.

Adatokra vonatkozó Európai Uniós Jogszabályok – GDPR?

Guidelines to the Rules on Open Access to Scientific Publications and Open Access to Research Data in Horizon 2020

Communication From The Commission To The European Parliament, The Council And The European Economic And Social Committee On Scientific Information In The Digitalage: Access, Dissemination And Preservation

COMMISSION RECOMMENDATION on the management of intellectual property in knowledge transfer activities and Code of Practice for universities and other public research organisations

Európai számításifelhő-kezdeményezés – versenyképes adatközpontú és tudásalapú gazdaság kiépítése Európában

European Cloud Initiative – Building a competitive data and knowledge economy in Europe (COM(2016) 178 final)

A kutatási adatok hosszú távú elérésének biztosítása érdekében az alábbi minimum követelményeknek megfelelően ajánlott az adatokat tárolni:

  • Hosszú távon elérhető azonosítók alkalmazása (Persistent Identifiers). A kedvelt azonosító a DOI.
  • Az adatok, illetve adatgyűjtemények leírása (metaadat-meghatározás). A metaadatok a tudományos publikációk, illetve a tudományos adatokról szóló leíró adatok. A publikációt/adatokat kísérve, de azoktól függetlenül tárolva jelennek meg.

forrásadatok és licenszfeltételek rögzítése szintén szükséges az adatfájlokban és a publikációk/tudományos adatok metaadat-rekordjaiban.

Metaadatok

A metaadatok adatok az adatokról, vagyis az adatok leírására szolgáló dokumentáció összessége.

Az adatok helyes leírása és dokumentálása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megértsék és nyomon kövessék a munka fontos részleteit és különböző fázisait. A tudományos adatokra vonatkozó metaadatok megkönnyítik a tudományos adatok megtalálását és elérését az adat-repozitóriumból.

A metaadatok tartalmazhatják a tudományos adat készítőinek, összegyűjtőinek, előállítóinak szerzői adatait. Utalhatnak az adatok előállításának, készítésének, elérésének módjára, helyére vonatkozó adatokra. Megjelölhetik az adattartalomra vonatkozó vagy az adat keletkezésének földrajzi helyét, az adategységet, az adatok előállításának, felvételének, rögzítésének vagy a felhasználásához szükséges eszközöket és/vagy a  protokollokra vonatkozó információkat, verziószámokat stb. A metaadatok standardizált formában segítenek a kutatóknak. A különböző tudományterületek más és más metaadatszabványt használhatnak. Ha nincs megfelelő formális metaadatszabvány, belső használatra az ún. “readme” stílust használják a metaadatok leírására.

Metaadat formátumok és szabványok A-Z listában
Metaadat formátumok és szabványok tudományterületenként

További ajánlások:
http://www.ucl.ac.uk/library/research-support/research-data/policies/research-councils