Digital-Peer-Publishing-licencek

A Digital Peer Publishing Licenc (DPPL) egy alternatíva, ami Németországban keletkezett szöveges munkák, illetve e-folyóiratok licencelése végett. 2003-ban a NRW tartomány kezdeményezésére alakult és az elektronikus folyóiratok megalapítását és terjesztését szolgálja. A licenc három magmodult tartalmaz, az alaplicenc modult, a moduláris licencet és a szabad licencet.
A három licenmodul az engedélyezett felhasználási jogok terjedelmében és két kérdésben különbözik:

  • a fizikai terjesztés kérdése, főleg nyomtatott médiumok esetén, és
  • a mű megváltoztatásának kérdése. Míg a “Digital Peer Publishing Licenc” és a “Moduláris DiPP licenc” csak az elektronikus művek továbbadását, valamint a letöltéshez történő rendelkezésre bocsátást engedélyezi, a “Szabad DiPP licenc” engedélyezi a fizikai továbbadást, főleg nyomtatott mediumok esetén. A licencek a fenti részek kivételével azonosak.

Digital-Peer-Publishing-Licenc alaplicenc modulja

Az alaplicenc modul engedélyezi a dokumentum olvasását, a változatlan elektronikus továbbítást és a rendelkezésre bocsátást a letöltéshez. A Digital-Peer-Publishing nem engedélyezi a dokumentumok megváltoztatását. Ezért alkalmas kifejezetten a lezárt munkák megjelenéséhez, amelyek terjesztése a szerzők eredeti nevén történik; az alaplicenc modul a három licencmodul közül korlátoz leginkább.
Szándékosan nincs megkülönböztetve a tudományos és hagyományos használat. Mivel a dokumentum csak elektronikus úton adható tovább, a nyomtatott formátumok és a más adathordozókon lévő formátumok felhasználási jogai a szerzőnél maradnak és a licenc nem vonatkozik rájuk. Ezáltal egyrészt támogatott az elektronikus terjesztés, másrészt a jogtulajdonos számára megmarad a lehetőség, hogy a fizikai terjesztést átadja egy hamadik félnek, például egy kiadónak.

Moduláris DiPP-licenc

Ennél a licencmodulnál lehetséges, hogy a szerzői jogtulajdonos megengedje a dokumentum megváltoztatását, de csak a megváltoztathatónak feltüntetett részeken. Ezeket a részeket tetszés szerint lehet megváltoztatni. A mű további részei csak a változatlan terjesztéshez adhatók ki. A moduláris DiPP licenc a licenc megszerzőjének engedélyezi a dokumentum egyes részeinek rendelkezésre bocsátását interaktív együttműködéshez. Így például az egyes grafikák vagy formulák átdolgozása engedélyezett, míg a dokumentum kijelölt részei nem változtathatók meg.

Szabad DiPP-licenc

A szabad DiPP-licenc engedélyezi a dokument megváltoztatását, valamint a megváltoztatott verziók terjesztését. A licenc tökéletesen alkalmas, ha egy munkán több kutató dolgozik együtt. A mű ilyen jellegű átadása során bizonyos biztonsági intézkedéseket kell meghozni, amivel az eredeti szerzői jogtulajdonosok éredekei védettek. Ez vonatkozik a névadásra. Ha az eredti mű megváltoztatásra kerül, az eredeti szerzői jogtulajdonos nem szerzői jogtulajdonosa a megváltoztatott műnek, de utalni kell az eredeti szerzői jogtulajdonosra. A szerzői jogtulajdonosok azonban megszabhatják, hogy nevük nem kerül említésre. Emellett a megváltoztatott verziókat szintén a szabad DiPP licenc alatt kell terjeszteni. Ezáltal biztosított, hogy a megváltoztatott verzió szerzői jogtulajdonosa nem profitál egyoldalúan az eredeti szerzői jogtulajdonos általi rendelkezésre bocsátásból, és a saját verzió rendelkezésre áll a további fejlesztésekhez.