Felmérés a kutatási adatok kezeléséről a magyar kutatók körében

A kérdőív célja

Az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának (EKK) Hungarian Open Repositories (HUNOR) munkacsoportja 2020-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) megbízásából felmérte a magyar kutatói társadalom Open Science és kutatási adatkezelési ismereteit és gyakorlatát.

Az eredményekre alapozva 2021-ben meetup-sorozatot szerveztünk a hazai kutatók számára. A 24 online és 6 személyes eseményen közel 450 kutató ismerte meg a FAIR (megtalálható, elérhető, interoperábilis, újrahasználható) kutatási adatkezelés fogalmát és az adatrepozitóriumok szerepét, valamint támogatást kaptak saját kutatási adatkezelési tervük kitöltéséhez is. 

A rendezvénysorozat eredményeinek és az elmúlt időszak változásainak hatását a felmérés megismétlésével igyekszünk monitorozni. Az eredmények alapján aktualizáljuk a helyzetképet és azonosítjuk a szükséges beavatkozási pontokat.

A kérdőív anonim, kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe.  

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kérdések a kutatási adatok használatára vonatkoznak (nem publikációkra, egyéb szakirodalmakra). 

A kitöltéseket 2022. november 14-ig várjuk. 


[erforms id=”4619″]