Folyóirat hovatartozása

Hogyan jelenjen meg a folyóirat: egy létező publikációs platform keretén belül vagy önállóan?

Elvileg létezik arra lehetőség, hogy a tervezett folyóiratot egy már létező publikációs platform segítségével hozzuk létre – amilyen Németországban például a DiPP publikációs platform kezdeményezés – vagy egy kiadóval, amely rendelkezik megfelelő folyóirat-koncepcióval és az alternatív modellek finanszírozásával (publikációs költségek, szaktársaságok általi támogatás stb.) és érdekelt open access folyóirat felvételével programjába (pl. 2007-ben a Journal für Psychologie (JfP), a Neue Gesellschaft für Psychologie folyóiratát felvette open access folyóiratként a Pabst Science Publisher hálózatába).

Nyílt forráskódú programok

Másrészt léteznek nyílt forráskódú programok, amelyeket fel lehet használni ahhoz, hogy a folyóirat a meglévő külső infrastruktúráktól (szolgáltatók, kiadók stb.) függetlenül működjön.

Megemlíthető az Open Journal System (OJS) szoftver, amelyet a British Columbia Egyetem, a Simon Fraser Egyetem (Burnaby, Kanada) és a Stanford Egyetem közösen fejlesztettek ki a kanadai Public Knowledge Projektben: az OJS támogatja az online publikálás teljes folyamatát (a publikáció benyújtásától a szakmai elbíráláson keresztül a lektoráláson át a cikk megjelenéséig és kommentárjáig) és 2008 márciusáig ezt a szolgáltatást több mint 8.000 folyóirat vette igénybe világszerte.

A szakmai bírálat (az OJS támogatja például a kettős vak eljárást) számára különböző sablonok állnak rendelkezésre, ez azt jelenti, a résztvevő szereplők/felhasználói csoportok közötti kommunikáció számára léteznek beépített űrlapok, amelyek leginkább az újonnan alapított folyóiratok esetén nyújtanak segítséget.

Más nyílt forráskódú szoftver a Digital Publishing System (DPubS), a Hyperjournal vagy a Living Reviews ePublishing Toolkit (lásd a részletesebben: Living Reviews).

A saját platform üzemeltetése során a szolgáltatásnyújtás és szervergondozás esetén sokat jelent a számítógépes központ, a könyvtár vagy más egyetemi infrastruktúrát szolgáltató támogatása, bár az OJS-dokumentáció OJS in an hour szerint ezen feladatok elvégzése nagyon egyszerű.