Kiadók

A kiadók open access publikációs modelljei fontos és eredményes szerepet játszanak az információk terjesztésében, és tudománypártoló erőfeszítéseikkel jelentősen támogatják a szerzőket eredményeik szakmai kommunikációjában.

A kiadók egy része azonban több ellenvetést fogalmazott meg a nyílt hozzáféréssel kapcsolatban:

  • A magánkiadók attól tartanak, hogy az általuk kiadott publikációk nyílt hozzáférése rontja a kereskedelemben díj ellenében forgalmazott művek eladási esélyeit, vagy teljesen tönkreteszi a kiadót.
  • A Community üzleti modellel rendelkező kiadók szerint, a párhuzamos vagy a későbbi nyílt hozzáférésű megjelenés nem praktikus, mivel az általános nyílt hozzáféréssel az érdeklődés megcsappan. Ez leginkább a nem kereskedelmi kiadókat érinti, akik szorosan együtt dolgoznak a tudományos intézményekkel és szaktársaságokkal vagy ezek üzemeltetik őket.
  • A folyóiratok kiadói attól tartanak, hogy befektetéseik nagy gazdasági veszélynek vannak kitéve. A pre- vagy postprintek párhuzamos publikálása open access archívumokban a folyóiratok előfizetésének lemondásához vezethet, és ezáltal aláássák a kiadók által rendszerezett szakmai bírálati rendszert (Peer Review)

Ha alaposabban megnézzük ezeket az aggodalmakat, kiderül, hogy nem megalapozottak. Könyv–  és folyóiratkiadók esetén különböző érveket kell figyelembe venni.