A hibrid modell

Számos nem open access kiadó (Wiley, Elsevier, etc.) is kínál olyan konstrukciót, mellyel a szerzők – leginkább a kutatásfinanszírozó előírásának megfelelően – megválthatják cikkük nyílt online hozzáférését az egyébként előfizetéses folyóiratokban. A szakirodalom “double dipping” néven is emlegeti ezt a fajta gazdasági magatartást.

  • A folyóirat alapvetően az előfizetéses üzleti modellt használja, de lehetőséget ad az egyes cikkek nyílt hozzáférésű publikálására, ha a szerző azt megfizeti.
  • a kiadók kétszer számolják fel az adott cikk előállítási költségeit: egyszer az előfizetési díj  beszedésével, másodszor az opcionális nyílt hozzáférés díjával.
  • A hibrid modell átmeneti módszernek tekinthető az előfizetéses és az open access kiadás között. Néhány kiadó enged a folyóirat előfizetési árából, amennyiben az open access opciót igénybe vevő cikkek százaléka elér egy bizonyos határt.
  • A kiadók különböző terminusokat használnak az opció feltüntetésénél:

Sherpa/RoMEO Paid Options for Open Access oldalon találjuk a hibrid megoldást alkalmazó kiadók listáját és a publikálás hozzávetőleges költségét.