Arany út

Az arany út a tudományos cikkek open access folyóiratokban történő publikálását jelenti. Ezekben a folyóiratokban is a publikációk, a nyomtatott formában megjelenő szövegekhez hasonlóan először szakmai bírálaton esnek át  peer review formában. A kiadóval kötött szerződés meghatározza a szerzők jogait, és szabályozza a nyílt hozzáférésű dokumentumok felhasználási lehetőségeit. Ez a szerződés általában kiegészül egy nyílt hozzáféréssel kapcsolatos kitétellel, amely pontosítja a felhasználók számára a dokumentum újrahasznosításának jogait.

Az open access folyóiratok jelentős százaléka rendelkezik, a  nemzetközi szintű folyóiratminősítésben is döntő szerepet játszó impakt faktorértékkel és quartilisekkel. Míg előbbi a Journal Citation Report (JCR-index)-ben intézményi előfizetéssel tekinthető meg, addig utóbbi a Scimago Journal & County Rank felületén, mindenki számára nyíltan hozzáférhető formában.

Az OA folyóiratok esetén a közlemény megjelentetéséért a kiadó cikkeljárási díjat  (APC = Article Processing Charge) számít fel, így a publikáció teljes költségét a szerző fizeti, cserébe azonban  közleményei ingyenesen, bárki számára elérhetők, függetlenül attól, hogy a szerzőknél marad-e a szerzői jog, vagy a kiadóé lesz. A díj kifizetéséhez a szerzők finanszírozási támogatásért pályázhatnak.  Az APC-díjakról a folyóiratok honlapjain, valamint a DOAJ-ból lehet tájékozódni.