Repozitóriumok kiépítése

A repozitóriumokat viszonylag gyorsan és kedvezményesen lehet kiépíteni, általában elegendő egy szabványos szerver és egy nyílt forráskódú szoftver

A repozitóriumok felépítéséhez több különböző szoftver létezik. Mindannyian hasonló funkciókkal rendelkeznek: dokumentumokat lehet beküldeni, ezeket metaadatokkal ellátni és egy OAI-PMH-felületen/protokolon keresztül az adatokat begyűjteni, “aratni”.

A legtöbb szoftver nyílt forráskódú és ingyenesen letölthető. Németországban a legelterjedtebb szoftvercsomag az OPUS. További szolgáltatók: EPrints.org, DSpace, MyCoRe ésFedora.

A repozitóriumok szoftvereiről bővebb információt az Open Society Institute (OSI) által kiadott Guide to Institutional Repository Software ad.

Az OpenDOAR jegyzékben a repozitóriumok az alkalmazott szoftver alapján különválogathatók, és ezáltal a különböző rendszerek megjelenési felülete és működőképessége összehasonlítható.

A repozitórium elindítása azaz a rendszer technikai üzembehelyezése néhány napot vesz igénybe, a további gondozás általában az intézmény meglévő informatikai infrastruktúrájába integrálandó.

Több munkát vesz igénybe a repozitórium integrálása adott intézménybe és a dokumentumok begyűjtése. Sok egyetem kifejezetten felkéri kutatóit, hogy bocsássák rendelkezésre munkáikat repozitóriumokban, sőt egyre inkább kötelező, de ahol ezt nem rendelik el, nagyon sok meggyőző képességre van szükség.

A jól átgondolt PR-munka és reklámtevékenység nagyon megtérül. Ha elegendő információ birtokába jut a kutató, gyakran szívesen bocsátja rendelkezésre eredményeit repozitóriumokban. Egy tanulmány szerint a legtöbb szerző szívesen publikálná eredményeit nyílt hozzáféréssel, ha a kutatási támogatások szétosztása ehhez a feltételhez lenne kötve.(JISC/OSI Journal Authors Survey Report)