SHERPA/RoMEO lista

A SHERPA/RoMEO lista információt nyújt arról, hogy a kiadók a tudományos publikációk önarchiválásával kapcsolatban mit engedélyeznek. Nem döntő érvényű jogilag, amit tartalmaz, kétely esetén a kiadói szerződés érvényes. A SHERPA/RoMEO listán négy színkategória mutatja meg, hogy a kiadók a nyílt hozzáférésű szerzői archiválás esetén mit engedélyeznek.

Zöld kiadók Engedélyezett a pre-print és post-print dokumentumok archiválása

Kék kiadók Engedélyezett a post-print dokumentumok (ez azt jelenti, a szakmai lektorálás utáni utolsó szerzői verzió) archiválása

Sárga kiadók Engedélyezett a pre-print dokumentumok (ez azt jelenti, a szakmai lektorálás előtti tudományos szerzői publikáció) archiválása

Fehér kiadók Az archiválás hivatalosan nem engedélyezett

A SHERPA/RoMEO lista eredete

A RoMEO projekt (Rights MEtadata for Open archiving) a JISC által támogatott projekt (2002/3) a Loughborough-i egyetemen, amellyel Nagy-Britannia tudományos munkái archiválásának jogi keretfeltételeit vizsgálták. Ebből a kutatásból állt össze többek között egy lista, amely megmutatja a különböző kiadók feltételeit a szerzői archiválással kapcsolatban. A SHERPA ezt a listát egy kereshető adatbázissá fejlesztette tovább, amelyben bizonyos nagyobb kiadókra és folyóiratokra lehet keresni, és ezáltal kideríteni azt, hogy adott kiadó általában mit engedélyez kiadói szerződésében az archiválással kapcsolatban.
A kiadókról szóló információkat a szakmai közösség hozzájárulása tartja frissen. A meglévő adatokhoz a keresési eredmények végén elhelyezett linken keresztül lehetséges frissítéseket kapcsolni és formanyomtatványon keresztül javasolni újabb cikkeket. Az adatbázis tartalma elsősorban a tudományos használatra készült és ebből a szemszögből kell vizsgálni. Nem lehet jogi követeléseket támasztani. A kiadóval kötött szerződések döntőek.
A kiadók többsége támogatja a szerzők jogát, hogy munkáikat online módon hozzáférhetővé tegyék. Még mindig léteznek olyan kiadók, akik a kiadói szerződés szerint nem engedélyezik a nyílt hozzáférésű rendelkezésre bocsátást.