Open science monitor

Az open access trendek követése, látható tudomány határok nélkül

Az Európai Bizottság új weboldalának köszönhetően az Open Science folyamatos fejlődésének követése új, átlátható felületet kapott. Az Open Science Monitor célja, hogy adatokat közöljön és betekintést nyújtson az európai nyílt hozzáférésű tudományba, valamint összegyűjtse a legrelevánsabb és legidőszerűbb méréseket annak fejlődéséről. A platform folyamatos frissítés alatt áll, végleges verzióját 2019 végére ígérik.

Az oldalon máris rengeteg információt és ábrát találunk az open access publikálás trendjeiről, különböző grafikonokon tekinthetjük meg a kiadók open access irányelveit, és annak támogatottságát a finanszírozók részéről. A diagramok természetesen ingyenesen letölthetők. Megfigyelhetők az adatrepozitóriumok rendelkezésre állása országos bontásban, a kiadók irányelvei open accessre vonatkozóan – például, hogy hány kiadó nem is rendelkezik ilyennel, – továbbá megtekinthetők ábrák a kutatók hozzállásáról az adatmegosztást illetően. A leírások természetesen a nyílt forráskódú informatikai tartalomra is kitérnek.

A diagramok és magyarázatuk megtekinthetők az alábbi linken:
https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/strategy/goals-research-and-innovation-policy/open-science/open-science-monitor_en


Megosztás