Open Science és az egyetemeken betöltött szerepe

Open Science

Az Open Science új lehetőségekkel kecsegtet a kutatások, oktatás és az innováció megvalósításában, valamint az archiválásra vonatkozóan szerte a világon. Az Open Science nem  a törvényszerűségekről szól, inkább a hatékonyság és a láthatóság növeléséről, valamint a kutatási igényekre való mielőbbi reagálás a cél. A változás természetesen nem jön sem gyorsan, sem egyszerűen, hiszen az egyetemeknek és más érdekelteknek egy teljes kultúraváltásra van szükségük ahhoz, hogy befogadják az OS alapjait, szabályait és annak módszertanát.
Az alábbi tanulmány az Európai Bizottság által megfogalmazott Open Science nyolc pillérét veszi górcső alá:

Open magic book with magic lights on a bookshelf
  •     a jövő tudományos publikációi
  •     FAIR adatok
  •     az Európai Open Science Cloud
  •     képzés és készségek
  •     jutalmak és ösztönzők
  •     a legújabb mérőszámok és mutatók
  •     kutatói becsület
  •     társadalmi részvétel a tudományos kutatásokban (citizen science)

A tanulmányban mind a nyolc területre különböző javaslatokat fogalmaznak meg az egyetemek számára, valamint a szerző megvizsgálja a különböző lehetőségeket és kihívásokat is. A cikk magas szintű következtetéseket von le és különböző lehetőségeket ajánl az intézményeknek az átállásra, valamint olyan kérdéseket tesz fel, amelyekkel az egyetemek képesek lesznek felmérni az előrehaladás mértékét Open Science szempontból.
Az Európai Kutatóegyetemek Szövetsége természetesen tudomásul veszi, hogy az átállás egy bonyolult folyamat, ami minden egyetem számára más és más. A publikáció célja, hogy egy általános ütemtervként szolgálja az egyetemeket az Open Science felé vezető útjukon, miközben megadja a szabadságot az intézményeknek, hogy saját stratégiát dolgozzanak ki a cél elérése érdekében. A teljes cikk az alábbi linken található.

https://www.leru.org/publications/open-science-and-its-role-in-universities-a-roadmap-for-cultural-change

Megosztás