Új generációs repozitóriumok bevezetése

COAR Next Generation Repositories

Új generációs repozitóriumok bevezetése

Már korábban felmerült az új generációs technológiák alkalmazása a COAR Next Generation Repositories (NGR) jelentésében. 2018. június 6-án a montanai Bozemanben megrendezett Open Repositories Konferenciával egybekötve tartottak erről egy fontos tárgyalást, ahol több open source adattárház képviselője is részt vett: a Dataverse, a DSpace, az EPrints, a Fedora, az Invenio, az Islandora, és a Samvera, valamint a COAR NGR csoportja. A megbeszélés főleg az új ResourceSync és a Signposting funkciókról szólt. A ResourceSync lehetővé teszi a külső platformokkal való szinkronizálást, a Signposting pedig a tudományos dokumentumok feltérképezésében segít, beleértve a bibliográfiai leírásokat, digitális azonosítókat, szerzőket, különböző licenszeket és egyéb adatokat, melyek elősegítik egy-egy repozitórium tartalmának láthatóságát és kereshetőségét.
A résztvevők az új technológia bevezetésének előrehaladásáról értekeztek, valamint megpróbáltak megoldást találni az egyes technikai akadályokra. A repozitóriumok közötti értesítési rendszerek fejlesztésében való előrelépésről is szó esett, mely lehetővé teszi a közösségi hálós funkcionalitás beépítését egy elosztott, globális hálózatba. Ehhez interoperábilis hubok használata szükséges, melyek lehetővé teszik az értesítések oda-vissza áramlását a repozitóriumok között. Tesztelésre egy béta rendszeren gondolkoznak a fejlesztők.
A COAR NGR meeting résztvevői az alábbi következtetéseket vonták le:

    Ahhoz, hogy a Next Generation Repozitóriumok több figyelmet kapjanak és bővülni tudjanak, együtt kell dolgozni a már jelenlévő platformokkal.
    A jelentésben szereplő ajánlásokról rendszeresen értesíteni kell a repozitóriumüzemeltetőket.
    Az érdekelt szervezetek számára támogatást kell nyújtani a technológiai fejlesztésekre.
    Fenn kell tartani egy olyan felületet, ahol dokumentálni tudják az NGR technológiák bevezetésének egyes lépéseit a különböző platformokra.
    A közösségi hálózatokat érintő funkciók tervezett lépéseinek nyomon követése szükséges.

A tárgyalás kifejezetten eredményes volt, a COAR továbbra is figyelemmel kíséri az új generációs repozitóriumok támogatottságát, fejlődését és új funkcióit.

Forrás: https://www.coar-repositories.org/news-media/10804/

Kép forrása: Circle Matrix by Jiqoirs


Megosztás