Az Eurodoc nemmel szavaz az új szerzői jogi javaslatra

szerzői jog

A nemzetközi egyesületek, valamint a több, mint egy millió fiatal kutató nevében az Eurodoc (European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers) arra kér minden európai parlamenti képviselőt, hogy szavazzon nemmel az EU új, szerzői jogokat módosító javaslatára.
Nyílt levelükben hangot adnak aggodalmuknak, miszerint a módosítás indokolatlanul korlátozná szerzői jogokkal védett anyagok szöveges és egyéb adatbányászatát, továbbá egyes kiadók túlságosan széleskörű, már-már határtalan jogokkal rendelkeznének a sajtóanyagok online felhasználását illetően. Ha ez még nem lenne elég, minden internetre feltöltött dokumentum szigorú szűrésen menne át a jövőben.

– Úgy gondoljuk, a módosítás jelenlegi formájában nem csak komoly akadályt jelent az  Open Science-re való átállásra, hanem alapvetően a kutatásra és a fejlődésre van káros hatással Európában. – nyilatkozta az Eurodoc elnöke, Gareth O’Neill. – A korlátozások a szabad információáramlást gátolják, továbbá súlyosan csökkentik a hozzáférést a kutatási adatokhoz és a tudományos publikációkhoz Európában. – tette hozzá.

A szövetség alapvetően nem ellenzi a törvénymódosítást, amennyiben az szélesebb körű hozzáférést biztosít a szóban forgó tartalmakhoz, és pozitív fejlődést mutat a szerzői jogok birtokosait illetően. Sajnos jelenleg a javaslat ezen kitételeknek nem felel meg, így arra kérnek minden képviselőt az Európai Parlamentben, hogy szavazzanak nemmel, és adjanak még időt a viták folytatására annak érdekében, hogy az indokolatlan korlátozások ne lépjenek hatályba.

Forrás:
http://eurodoc.net/news/2018/eurodoc-writes-open-letter-to-european-parliament-on-copyright-directive

Az Eurodoc nyílt levele:
http://eurodoc.net/sites/default/files/news/2018/07/02/attachments/eurodoc-open-letter-copyright-directive.pdf

Hasznos linkek:
https://docs.google.com/document/d/1WQAFUebPx5TNvgUKuIaUFPa80cdBuJhDbhwlh15EHz0/mobilebasic
https://juliareda.eu/eu-copyright-reform/


Megosztás