Az Európai Bizottság véget vet a Hibridnek?

Open Access Hibrid

Néhány hete az Európai Bizottság bejelentette, hogy ugyan korábbi a Horizon 2020-as finanszírozás alatt igen, viszont az új programjukkal, a Horizon Europe-pal nem támogatják tovább a Hibrid folyóiratokban való Open Access közlési díjakat. Mint tudjuk, Hibrid folyóiratban Open Access publikálni annyit tesz, hogy az alapvetően előfizetéses folyóirat még azért is pénzt kér, hogy egyes cikkek nyíltan hozzáférhetőek lehessenek, miközben a többi publikáció csak az előfizetők számára olvasható.
Sokan ellenzik a Hibrid ötletét, melynek fő oka a Research Libraries Uk által megfogalmazott ‘double dipping’. Douple dippingről akkor beszélhetünk, amikor egy kiadó úgy kívánja növelni a bevételét, hogy közlési díjakat szab ki (APC) a hibrid folyóiratokban való publikálásért, miközben ezzel arányosan az előfizetési díjat nem csökkenti. Az egyik oka, hogy a kiadó viszonylag magas árat szabhat az APC-nek, hogy a kifizetett összegért értékes publikáció születik a kutató számára, továbbá azonnali nyílt hozzáférést kínál egy neves folyóiratban.
A Hibrid Open Access előnyeiről és hátrányairól, rövid- és hosszútávú hatásairól, valamint az elmúlt csaknem 15 év változásairól az alábbi cikkben tájákozódhat.

https://blogs.openaire.eu/?p=3431

Megosztás