Megismételhetetlenek az elmúlt évtized társadalomtudományi tanulmányainak eredményei

Megismételhetetlen társadalomtudományi tanulmányok

A projektben, ahol 2  kimagasló folyóiratból 21 korábbi kísérletet választottak ki arra, hogy újra elvégezzék, csak 13-t sikerült megegyező eredményekkel megismételni. A kutatócsoport, melynek tagjai hasonlóan pszichológiai és orvosbiológiai területen is kívánnak korábbi kísérleteket feleleveníteni, aggodalmukat fejezik ki a tudományos irodalom hitelességét és megbízhatóságát illetően.

Egyesek szerint viszont annyira nem tragikus a helyzet. A Virginiai Egyetem egyik professzora,  Brian Nosek szerint, – aki nem mellesleg a Center of Open Science ügyvezető igazgatója is, – nem kell krízisről beszélni, hiszen ez nem erről szól. A társadalomtudományok területén folyó kutatások jelenleg nagy változáson mennek keresztül. – nyilatkozta. – Korábban a kutatások megismétlésére ellenségesen tekintettek az eredeti szerzők, esetünkben viszont hiánypótló együttműködéssel igyekeztek elérni, hogy az ismételt kísérlet a lehető legközelebb álljon az eredetihez. Napjainkban már nem jellemző a vádaskodás, hogy ki a rossz kutató és ki nem. – folytatta. – Az elmúlt öt évben ez a magatartás abszolút megváltozott.

Az Edinburgh-i Egyetem egyik professzora, Malcolm Macleod pedig a következőt mondta el ezzel kapcsolatban. – El kell választanunk magunkat a céltól, hogy rendkívül izgalmas eredményeket hajszoljunk és inkább a minőséget kell előtérbe helyeznünk. Ezáltal hamarabb fedezhetünk fel új gyógymódokat és találhatunk új megoldásokat. – tette hozzá.

A cikk folytatódik, olvassa el az alábbi linken:
https://www.theguardian.com/science/2018/aug/27/attempt-to-replicate-major-social-scientific-findings-of-past-decade-fails


Megosztás