Szeptember 5-én debütál a dokumentumfilm az Open Accessről

Dokumentumfilm az Open Accessről

A film az Open Accessre való égető igényt hivatott filmvásznon prezentálni, főleg a profitorientált kiadók figyelmét kívánják felkelteni.

A filmben nagy szerepet kaptak az open access publikálási mód rejtett költségei, ami nem meglepő, hiszen a tudományos publikálás megközelítőleg 25,2 milliárd dollárba kerül évente. A “Paywall: The Business of Scholarship” című alkotás szeptember 5-étől lesz látható Washingtonban, a Landmark Theaterben. Továbbá több, mint 120 egyetemen is levetítik világszerte.

A film a kutatásban és a tudományhoz való nyílt hozzáférés jelentőségében merül el, megkérdőjelezi a magas költségek hátterében megbúvó okokat, melynek összege nyilvánvalóan a profitorientált kiadók zsebében landol. Továbbá fontos szerepet játszik a műben a 35-40%-os haszonkulcs vizsgálata is, amit az Elsevier példáján keresztül tanulmányozhatunk, valamint fény derül arra is, hogy ez a haszon gyakran több, mint a legjövedelmezőbb informatikai cégeké, mint például az Apple, a Facebook, vagy a Google bevétele.

A 65 perces film egy utazásra invitálja a közönséget a múltba, amikor 1665-ben kezdetét vette a tudományos publikálás. A rendező, Jason Schmitt nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy szemléltesse a probléma fontosságát: hogy mennyire korlátozott a kutatásokhoz való hozzáférés azoknak, akik nem állnak szoros kapcsolatban egy-egy tekintélyes felsőoktatási intézménnyel. A film készítésekor a pre-print szerverekről sem felejtkeztek meg: szó esik az arXiv.org jelentőségéről a fizika, a matematika és az informatika disszeminálásában. Schmitt megpróbál értelmet adni a hírhedt kutatói kalózszolgáltatásnak, a Sci-Hubnak is, ami több mint 67 millió tudományos publikációhoz enged hozzáférni. Ehhez egy interjút készített Alexandra Elbakyannal, az oldal megalkotójával, aki jelenleg Oroszországban bujkál.

A Paywall: The Business of Scholarship mindenesetre nagyszerű filmnek ígérkezik, mi már alig várjuk!

További részleteket az alábbi linken olvashat a filmről:
https://www.clarkson.edu/news/documentary-open-access-premiere-sept-5-2018-washington-dc

Megosztás