Az Open Access dokumentumfilm vetítési lehetőségei

A filmvetítéssel Magyarországon is növelhetjük az Open Science iránti érdeklődést.

Szeptemberben röppent fel az nyílt hozzáférésű tudomány aspektusait vizsgáló dokumentumfilm híre, melyet mind izgatottan vártunk. Az egy órás interjúgyűjtemény az open access égető szükségét helyezi a középpontba, megkérdőjelezi a 25,2 milliárdos bevételt, amire a kereskedelmi tevékenységet folytató tudományos kiadók évente szert tesznek, és fény derül arra is, hogy miben rejlik a legsikeresebb tudományos kiadó titka.

A film hű marad az open access modellhez, hiszen ingyenesen letölthető és vetíthető, akár magánjellegű céllal, vagy nagyközönség előtt is. Ennek köszönhetően a hivatalos vetítési listán már több mint 300 intézmény szerepel. A megjelenéstől kezdve pedig szorgos munkába kezdtek az országok, az eredeti angol nyelven kívül már további 5 nyelven érhető el a filmhez tartozó feliratfájl, köztük természetesen magyarul is.

Hol található?

A film letölthető a paywallthemovie.com-ról, a letöltési link az archive.org-ra irányít át, jobb oldalon a Download Options fül alatt választhatjuk ki a kívánt formátumot.

A feliratok pedig egy kollaborációs oldalon kaptak helyet, amit a Paywall projekt hivatalos GitHubján keresztül, vagy az alábbi linken érhetünk el legegyszerűbben. Fontos megjegyeznünk, hogy a feliratok is ingyenesen felhasználhatók és igény szerint módosíthatók is, akár az amara.org szerkesztőfelületén.

https://amara.org/en/videos/nTk5qVME6PP7/info/paywall-the-business-of-scholarship-cc-by-40/

Ettől a ponttól már gyerekjáték, az amara felületén rákattintunk a kívánt nyelvre, majd a felső Download gomb legördülő menüjéből kiválasztjuk az .srt kiterjesztést.

Lehetőségünk van emellett online is vetíteni a filmet. Csupán arra kell figyelnünk, hogy amennyiben felirattal szeretnénk ezt megtenni, az amara.org-on keressük meg a videót, és ne a YouTube lejátszóját nagyítsuk ki teljes képernyőre, hanem az Amara sajátját, ami egy kicsit szürkébb, mint a YouTube-é. A kívánt feliratot pedig a cc gombra kattintva választhatjuk ki.

Hasznos információra bukkanhatunk a Comments fül alatt, miszerint érdemesebb a letöltött videóra illeszteni a feliratfájlt, ahelyett, hogy online vetítenénk az egy órás mozit.

Megosztás