MEGJELENT: FOSTER Open Science Toolkit

A tanfolyam vázlatával már megismerkedhettünk a nyáron, azóta közösségi javaslatok figyelembevételével teszik befogadhatóbbá a tananyagot.

A FOSTER Plus létrehozott tíz ingyenes online kurzust, melyek elvégzésével a nyílt hozzáférésű tudomány kulcsfontosságú témaköreit ismerhetjük meg mélyebben. Egy-egy lecke áttekintése hozzávetőlegesen egy órát vesz igénybe, a teljesítést jelvényekkel jutalmazzák.

A jelvények gyűjtéséhez egy ingyenes fiókot kell létrehoznunk a FOSTER-en, viszont a leckék regisztráció nélkül is teljesíthetők. A témakörök sorrendje nem számít, a rendszer nyomon követi az előrehaladást, és minden lecke teljesítése után jár a jelvény. A készítők szerint ugyanakkor a tanulást a “What is Open Science?” című leckével érdemes kezdeni.

Mit tanul az, aki belevág?

Mi az az Open Science? – Ez a bevezető lecke segít megérteni az Open Science mibenlétét, és azt, hogy miért olyan fontos foglalkoznunk vele.


A nyílt kutatás legjobb gyakorlatai – Ebben a témakörben olyan gyakorlati lépéseket sajátíthatunk el, melyek segítségével nem fog gondot okozni a kutatásaink nyílttá tétele, és mindent megtudhatunk arról is, hogy miként felelhetünk meg a finanszírozók, a kiadók és a szakmai lektorok követelményrendszerének.


A kutatási adatok kezelése és megosztása – Mit szabad megosztanunk? Hogyan oszthatjuk meg a leghatékonyabb módon?


Nyílt forráskódú szoftverek és azok munkafolyamatai – Az Open Source szoftverek (OSS) bemutatása, mint az Open Science feltörekvő és kritikus alkotórészei.


Adatvédelem és az erkölcs – Ebben a leckében megtanuljuk az adatmegosztás felelősségteljes módját.


Nyílt licenszek – Ez a tananyag segít abban, hogy a legmegfelelőbb licenszekkel lássa el a kutatási eredményeit.


Nyílt hozzáférésű publikálás – A kurzus elvégzésével képessé válik arra, hogy a publikációit nyíltan hozzáférhetővé tegye, alkalmazkodva a finanszírozók igényeihez a nyílt hozzáférésű tudomány tágabb összefüggéseiben.


Pre-printek megosztása – Hogyan segítheti elő a kézirat megosztása a kutatás sikerességét?


Open Peer Review – A módszertan bemutatása és a kezdő lépések.


Open Science és az innováció – Így gyorsul fel a felelős kutatás és a fejlődés a nyílt hozzáférésű tudomány közreműködésével.

Kezdjen el tanulni most!

A FOSTER öt tanulási útvonalat kínál, így területspecifikusan sajátíthatja el a szükséges kompetenciákat. Az útvonalak 4-5 egyéni kurzust tartalmaznak, egyesével 4-5 órát kell rájuk szánni. A leckéket minden vállalkozó szellemű a saját tempójában dolgozhatja fel. Az útvonalak az alábbi nézőpontokból segítenek elsajátítani a tananyagot.

  • Open Peer Review
  • Adatmegosztás
  • A kutatási reprodukálhatóság gyakorlata
  • A nyílt kutatási felgyorsítása
  • Open Access szerzőként

Az útvonalak elérhetők a https://www.fosteropenscience.eu/ oldalon. A FOSTER csapata örömmel fogad minden visszajelzést.

Jó tanulást kívánunk!

Megosztás