Útmutatás a Plan S megvalósításához

A koalíció elfogadta a Plan S megvalósításáról szóló útmutatót.

A cOAlition S tagjai nagy érdeklődéssel fogadták a Plan S kapcsán tett sok-sok hozzászólást. Hosszas tárgyalás után a koalíció végül elfogadta a megvalósításról szóló útmutatót: a teljes és azonnali nyílt hozzáférés valósággá válik. A leírás már elérhető a nyilvánosság számára, a készítők örömmel fogadnak minden visszajelzést.

A Plan S célja az állami finanszírozású kutatások eredményeinek nyíltan hozzáférhetővé tétele azonnal, embargó nélkül. A kutatásfinanszírozók egy a Plan S iránt elkötelezett csoportja, a cOAlition S egyértelmű váltásra buzdítja a tudományos közösséget, az újabb publikációs modellek felé kell haladnunk. Természetesen egy jobb, hatékonyabb, hozzáférhető, igazságos és átlátható rendszerért együtt kell dolgoznunk. A cOAlition S tagjai felismerték, hogy a közös cél eléréséért az intézmények, a kutatók, a könyvtárak és a kiadók segítségére is szükség van.

Az alábbi linken érhető el a teljes útmutató, amely magában hordozza a Plan S elveinek pontos meghatározását, és azok implementálásához tartozó egyes útvonalakat a tudományos cikkekre vonatkozóan.

https://www.coalition-s.org/feedback/

Megosztás