BIP! Finder: segít eligazodni a publikációk között

A Biomedical Publication Finder – röviden BIP! Finder – ingyenes keresője az élettudományok területén segít nyílt hozzáférésű, minőségi tartalmat találni.

A BIP! Finder legértékesebb tulajdonsága, hogy a lekért publikációkat két szempont szerint sorolja be. Az egyik a népszerűség (rövid távú hatás), a másik pedig a publikáció hosszú távú hatása, amit a felhasználó választhat ki. A BIP! további extra lehetőségeket is biztosít, mint például a publikációk összehasonlítása különböző szempontok szerint, az egyes publikációk lényegesebb adatainak infografikán való megjelenítése, vagy a cikkek mentése a könyvjelzők közé.

Az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megnőtt a tudományos publikációk száma, és a jövőben csak még többre számíthatunk. A növekedés nemcsak annak köszönhető, hogy világszerte egyre több kutatóval büszkélkedhet a szakma, hanem a rájuk nehezedő nyomás miatt is, amit az ún. “publish or perish” trendnek köszönhetnek. Tulajdonképpen ez annyit tesz, hogy az a tudós, aki nem publikál, nem létezik. Az óriási verseny a kutatási eredmények átlagos minőségromlását eredményezte. Ebből kifolyólag egyre nehezebb megtalálni hiteles forrásokat – itt siet a segítségünkre a BIP! Finder. Rákereshetünk a legnépszerűbb publikációkra az adott kutatási területen, a találatokat számos szempont szerint rendezhetjük, sőt, egy gombnyomással találhatunk hasonló cikkeket.

Az alap elképzelés az volt, hogy a kutatási intézmények számára biztosítsanak a készítők egy olyan adatbázist, melynek segítségével megtalálhatják a leghitelesebb publikációkat az élettudományok területén. Egyelőre hosszú és rövidtávú hatás alapján keres a BIP!, viszont a jövőben alternatív mérésekre is ki szeretnék terjeszteni a fejlesztők a keresési feltételeket. A szükséges adatokat az NCBI PubMed Centralja biztosítja számukra.

Részletes bemutatóért látogasson el az alábbi weboldalra:

https://www.openuphub.eu/community/blog/item/bip-finder-assisting-life-scientists-to-identify-valuable-scientific-publications

A kereső pedig itt próbálható ki: https://bip.imis.athena-innovation.gr/

Megosztás