Miniszterek tárgyaltak a Horizon Europe misszióiról

A Tanács ülésén az EU tagállamok képviselői nagy egyetértést mutattak a program alapvető komponenseit illetően, viszont a részletekről még tárgyalniuk kell.

Az európai kutatásfejlesztésért felelős miniszterek megállapodtak a közelgő Horizon Europe program teljesítendő feladatairól, a résztvevők együttműködésének módjairól, ennek részletei azonban még nem tisztázottak.

A Versenyképességi Tanács február 19-én tárgyalta a közelgő 94 milliárdos Horizon Europe kutatási program részleteit. A célok, a büdzsé és a kivitelezés meghatározása már hónapok óta napirendi téma.

A küldetésnyilatkozat magába foglalja a meghatározott területeket, mint például a rákos betegek gyógyítása vagy a klímaváltozás kérdése. Carlos Moedas uniós kutatási megbízott szerint az a feladatunk, hogy a tudományt az utca embere számára is érdekessé tegyük.

Ám Európa vegyes összetétele miatt kihívást jelent egyetértésre jutni az ilyen komplex témákat illetően.

– Az alapokkal kapcsolatban már megállapodtunk – közölte Moedas. – Úgy gondolom, a tárgyalásoknak két szinten kellene folyniuk. Egy miniszteri szintet és egy szektori szintet kellene megkülönböztetnünk, ahol az egyes területekre vonatkozó víziókat fogalmazhatjuk meg.

Többek szerint a különböző területeket úgy kell megválasztani, hogy az minden európait érintsen. Úgy tűnik, ebben konszenzusra jutnak a miniszterek. Ugyanakkor az egyes országok igényeiről még nem esett szó.

Például a szigetországok, mint Málta vagy Ciprus fontosnak tartották az óceánok és a tiszta víz kérdését, mint kutatási terület. A tengerrel nem rendelkezők, mint hazánk, Ausztria, vagy a Cseh Köztársaság ragaszkodnak ahhoz, hogy a belvizek, és tavak is kutatási téma lehessen.

A rák kérdésében egyesek a gyermekrákot, mások a tüdőrákot szerették volna specifikus témaként listázni a pályázatban.

A kevert finanszírozást illetően a képviselőtestület szerencsére elkerülhette a hosszú vitát, mind fontosnak tartották, hogy az Európai Innovációs Tanács által biztosított támogatások, melyekben hitel is szerepel, csak azon projektek esetében helytálló, amelyek nem biztos, hogy alkalmasak kölcsön felvételére a kutatáshoz.

A Tanács igyekszik döntést hozni még a parlamenti választások előtt, amire májusban kerül majd sor. A jelenlegi Horizon 2020 program a maga 7 évének utolsó fázisában van, a Horizon Europe pedig nem indul el egészen 2021-ig. A jogi háttér még nem végleges, viszont az új program indulásáig még van idő ezek tisztázására.

Forrás

Megosztás