e-Learning kurzus az adatkezelés fontosságáról

A Danish National Forum for Data Management (Dán Nemzeti Adatkezelési Fórum) és a Dán Egyetemek közös erőkkel alkották meg az online tanfolyamot.

Az adatkezelés fontosságáról készítettek internetes oktatóanyagot a dánok. Az összeállítás három fő modulból épül fel, minden modul tartalmaz egy 20 perces videós oktatóanyagot – animációkkal és interjúkkal együtt. Akik belevágnak a tanulásba, a saját tempójukban haladhatnak az adatkezelés tudnivalóinak elsajátításával, szükség esetén pedig akár személyes oktatásra is sor kerülhet. A kurzussal elsősorban a PhD hallgatókat, a kutatókat és a kutatástámogatással foglalkozókat célozták meg az alkotók, akik szeretnének megismerkedni az adatkezelés alapjaival. Ugyanakkor a kurzus nyílt, így minden érdeklődő könnyedén csatlakozhat a tanfolyamhoz.

Az első bevezető modul elvégzése után a résztvevők olyan ismeretekkel rendelkeznek, amely magába foglalja az adatkezelés fontosságát, tisztában lesznek az adatkezelési folyamat szereplőinek a kutatásra gyakorolt befolyásával, képesek lesznek megkülönböztetni a kutatási adatok típusait az egyes diszciplínákban, valamint a kutatási adat életciklusából meg tudják majd állapítani, mit von maga után az adatkezelés.  A második modul a FAIR irányelveket helyezi a középpontba. Szó lesz a kulcsfontosságú elemekről, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kutatási adatok megfeleljenek az irányelveknek. A hallgatók megtanulják, hogy az egyes tudományterületeken miként alkalmazhatóak ezek az elemek, valamint képesek lesznek különbséget tenni a FAIR és az open data között.  A harmadik, egyben utolsó szekció megtekintésével megismerik a hallgatók az adatkezelési terv központi szerepét a kutatási projektekben, szó lesz a gyakran felmerülő kihívásokról a terv készítése során, továbbá az adatkezelési terv részleteiről, és a döntéshozókról is.  A kurzus a https://vidensportal.deic.dk/RDMelearn oldalra navigálva érhető el. A lap aljára görgetve pedig sok hasznos anyagot találhatunk, melyeket a tudásunk elmélyítéséhez érdemes megtekinteni. 

Megosztás