Norvég kutatóintézetek mondtak fel az Elseviernek

Németország, Svédország és Magyarország után a norvégokkal sem sikerült szerződést kötnie a kiadónak.

A legnagyobb tudományos kiadó a norvégok számára sem tudott olyan kedvező ajánlattal előállni, amely megfelelt volna az ország nyílt publikálást szorgalmazó követeléseinek. 2019-re tehát nem újítják meg a szerződésüket és ezt az elhatározást Bergen, Oslo, Tromsø és Trondheim egyetemeinek rektorai is támogatják.

A norvég kormány célja, hogy 2024-re minden állami támogatásból létrejött kutatási eredmény nyíltan hozzáférhető legyen, sőt az előfizetéses folyóiratok helyett inkább azért fizetnének, hogy a cikkeik open access jelenjenek meg. A tárgyalások 2017 óta folynak a kiadóval, azonban úgy tűnik, nem sikerült megegyezniük.

A UNIT – Directorate for ICT and shared services in Higher Education and Research – március 12-én megjelentetett sajtótájékoztatójában közölte a hírt a norvég kutatói társadalommal, miszerint nem tudtak megállapodni az Elsevier képviselőivel. A nyílt publikálásra való teljes áttérés érdekében Norvégia a következőket követelte a kiadótól:

  • Azonnal nyíltan hozzáférhető, norvég levelező szerzővel rendelkező publikációk.
  • A nyílt publikálás nem növelheti meg a szerződésben foglalt költségeket.
  • Átlátható licencszerződések, tervezhető költségek és üzleti modellek.
  • Állandó hozzáférés az előfizetett folyóiratok cikkeihez.
  • A hosszú távú cél az, hogy a szerződésben a publikált tartalom minősége és mennyisége ideális ár-érték arányban álljon egymással.

Sajnos nem sikerült megegyezni

Tavaly júliusban a norvég egyetemek (Universities Norway, UHR) abszolút támogatásukat fejezték ki a UNIT felé, és több egyetem rektora is csatlakozott a tárgyalásokhoz.

– Szoros együttműködésben a könyvtárak vezetőivel, éveken keresztül igyekeztünk egyezségre jutni az Elsevierrel. Ha sikerül szerződést kötnünk az általunk választott feltételekkel, az nagy hatással lesz a kutatásokra. Ezért fontos a legbefolyásosabb intézmények támogatása. A rektorok bevonásával ez az üzenet a kiadó számára is érthető volt – fogalmazott a UNIT Kutatási szolgáltatások stratégiájáért felelős igazgatója, Katrine Weisteen Bjerde.

Hiába a sok megbeszélés, az Elsevier nem tudott eleget tenni a UNIT által megfogalmazott feltételeknek, így nem lesz új szerződés. Azonban a tárgyalásoknak még nincs vége.

– Szomorú, hogy nem sikerült egyezséget kötnünk a kiadóval, amely Norvégia tudományos publikációinak jelentős részét teszi közzé és ugyanakkor kulcsfontosságú szereplő az nyílt kutatásban. Szeretnénk együttműködni a kiadókkal továbbra is céljaink eléréséért, viszont adódnak esetek, amikor nem tudunk dűlőre jutni – nyilatkozta Margareth Hagen, a University of Bergen kutatásért felelős rektorhelyettese.

A norvég kutatók évente csaknem 2000 cikket tesznek közzé az Elsevier folyóirataiban. 2018-ban az előfizető egyetemek költségei elérték a 9 millió eurót. Mi több, a norvégok közel 1 millió eurót költöttek az Elsevier előfizetéses folyóirataiban való open access publikálásra.

Jóllehet, a norvégok 2019-ben nem olvashatják majd az Elsevier folyóiratait, publikálni a megszokott módon tudnak náluk továbbra is. Az egyes intézmények archiválási jogaitól függően a 2018-ig megjelent publikációk közül számos cikkhez hozzáférhetnek.

Ha a kutatók hozzáférési problémákba ütköznek, keressék bátran intézményi könyvtáraik dolgozóit.

Források:

Megosztás