Sikeres open access megállapodás Norvégia és az Elsevier között

A szerződés két évre szól, melynek keretein belül a norvég kutatók open access publikálhatnak a kiadó majdnem minden folyóiratában.

Számos sikertelen tárgyalás után a norvégok csaknem bojkottálták az Elseviert, számos előfizetést megszüntettek, azonban áprilisban mégis sikerült megegyezniük. A két évre szóló pilot program keretein belül a norvég kutatók cikkei open access jelennek meg a tudományos kiadó legtöbb folyóiratában.

A tárgyalásokban résztvevő norvég képviselők elégedettségüket fejezték ki a megállapodás kapcsán, információik szerint az Elsevier velük kötött elsőként ilyen jellegű szerződést. Európa más országaiban, Svédországban, Németországban és köztük hazánkban is lett volna igény egy olyan megállapodásra, amely az előfizetéses folyóiratokhoz való hozzáférés költségét kombinálja a nyílt hozzáférésű tudományos publikálás költségeivel, nemzeti szinten. A sikeres üzletkötés ezekben az országokban viszont még várat magára, többen az együttműködés felbontására kényszerültek.

A norvég intézmények összesen 9 millió eurót fizetnek a kiadónak egy évben. Ez az összeg fedezi a folyóiratokhoz való hozzáférést, valamint az elsődleges becslések szerint csaknem kétezer nyílt hozzáférésű publikáció megjelentetését.

A megállapodással a norvég kutatók az Elsevier folyóiratok csaknem 90%-ában publikálhatnak open acces. Egyes tudományos társaságokhoz kötődő és magas presztízsértékkel bíró folyóiratok – kb. 400 cím, köztük a The Lancet és a Cell Press –, nem képezik részét a szerződésnek.

Norvégia célja 2024-re áttérni a teljes open access publikációs modellre. A kiadó szerint mindkét fél számára valós értékkel bíró egyezmény született és a pilot programból származó információk alapján fejleszteni kívánja a szolgáltatásait.

Megosztás