FAIR tréning a NI4OS-Europe-tól

FAIR adatkezeléssel kapcsolatban képezték magukat a NI4OS-Europe projekt tagjai február 19-én és 20-án,

Fontos mérföldkőhöz érkezett a NI4OS-Europe projekt: megtartották a Train the Trainers webináriumok első turnusát. A három részes webinárium sorozatban bemutatták a FAIR adatkezelés irányelveit, továbbá számos rendkívül hasznos képzési módszert. Az online tréning legfőbb célja volt, hogy mélyebb betekintést nyújtson a FAIR adatkezelésbe, valamint útmutatóként szolgáljon a résztvevőknek az egyes tréningalapú oktatási módszerek gyakorlati alkalmazásában.

Irányelvek, módszerek és platformok

Az első webináriumra február 19-én került sor. Anastas Mishev (UKIM) néhány szóban összefoglalta a NI4OS-Europe projekt céljait, majd hét tanulási módszert mutatott be a résztvevőknek és adott néhány tippet is egy sikeres tréning megszervezéséhez. Felhívta a figyelmet az egyes módszertanok követésére a tréningek megalkotása során, majd megmutatta a projekt rendezvényszervező rendszerét és a képzési felületét is, ahol később az oktatási anyagokat gyűjthetik.

A kutatási adatkezelés FAIR kincsei

Még aznap számos Open Science kezdeményezéssel kapcsolatosan okosodhattak a résztvevők két specialistának (René van Horik és Cees Hof) köszönhetően a DANS-tól. A szekció a FAIR irányelvek bemutatásával kezdődött, majd számos forrással ismerkedhettek meg a projekt tagjai, ahol hasznos tréninganyagokat, eszközöket és szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A prezentáció végén Cess Hof a NARCISS-ról és a nemzeti repozitórumok, CRIS fontosságáról beszélt.

A Train the Trainers módszer

Az utolsó szekciót a Debreceni Egyetem négy szakértője tartotta. Görögh Edit bevezette a tréning szervezés fő elemeit, kiemelve a tréner szerepét, valamint néhány hasznos tréningmódszert ajánlott a résztvevők figyelmébe. Fazekas-Paragh Judit saját tapasztalatait adta át a hallgatóságnak, majd Száldobágyi Ádám megmutatta, hol találhatók a legjobb FAIR eszközök. Bay Péter, a Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének professzora elmondta, miért fontos a gyakorlatban a FAIR irányelvek alkalmazása, különösen a biokémia területén.

További információ a NI4OS-Europe tevékenységéről itt található.

Megosztás