Open Access publikálás költségei

A tudósok számára a megfelelő publikációs szerv kiválasztásakor általában két szempont mérvadó:

  • a megcélzott publikációs szerv minősége, amely a hírnévből, az impaktból, a célcsoport elfogadásából és más kritériumokból tevődik össze, és
  • a költség kérdése.

Ha a publikáláskor felmerülnek költségek, a szerzőnek saját magának kell ezeket rendeznie? Csak kevesen lesznek hajlandóak arra, hogy a nagyobb publikálási költségeket saját maguk fizessék, ha nem vagy csak részbeni reputációs nyerességre van kilátás.
A szerzői munkák open access publikációs formájának nagyobb reputációt kell felmutatni mint a hagyományos publikációs formáknak, ezáltal a szerzők inkáb hajlandóak további fizetéseket rendezni.
A legjobb publikációs forma kiválasztásánál érdemes a különböző alternatívák költségeit összehasonlítani. A tudományos információ terjesztésének optimalizálása végett fontos a támogatási politika kidolgozása, amely lehetővé teszi az alapos döntéshozatalt.
A Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) a publikációs költségekhez éves szinten 750 Eurós támogatással járul hozzá, amelyet a szerzők munkáinak open access publikálási formáihoz is fel lehet használni. A támogatást csak célirányosan a publikációs költségek finanszírozásához lehet felhasználni. Ez egyben azt jelenti, hogy az open access publikációk és a hagyományos megjelenési formák támogatásai egyenértékűek.